Aiguille de la Tsa

Aiguille de la Tsa (3668 m.) september 2013, met Peter Vis, Evert Leijendekker en Werrie Leunissen.

De Aiguille de la Tsa is ook wel bekend als de Matterhorn van Arolla. De gepunte top reist hoog boven het kleine bergdorpje Arolla uit. Van Arolla is het een zeer indrukwekkende berg die bijna onmogelijk te klimmen lijkt.

Aguille de la Tsa vanaf Cab. de Roussier

Aguille de la Tsa vanaf Cab. de Roussier

Cab. de Bertol in zicht

Cab. de Bertol in zicht

Aanloop naar Cab. de Bertol

Aanloop naar Cab. de Bertol

De Tsa ligt tussen het Arolla dal en de Mont Miné gletsjer. Van de top heb je een prachtig uitzicht op de Dent Blanche aan de ene kant en de Pigne d’Arolla aan de andere kant.

Vanaf Arolla doe je dus de aanloop, je rijd het dorp zo ver mogelijk uit en parkeert daar je auto op een parkeerplaats en doe je de aanloop naar de Cab. de Bertol. Onder de hut ligt een gletsjer, de Glacier de Bertol. Een spletenvrije gletsjer. Dus iedereen kan hier op zijn eigen tempo richting de hut. Aan de voet van de gletsjer ligt overal puin, maar de paden zijn goed. Bij de aanloop kun je het best even je stijgijzers onderbinden. Met behulp van een lange ladder bereik je de hut.

Eenmaal in de hut kwam ik er achter dat ik mijn fleece en mijn gore tex vergeten of kwijtgeraakt was. Ik meende dat ik deze uit mijn tas had gehaald, toen ik in de middag nog wat te eten nam. We waren pas om 6 uur bij de hut, omdat we diezelfde dag ook nog vanaf het bivak van de de La Ruinette afgedaald waren. Ik at nog snel nog wat en daalde af richting de plek waar ik dacht dat mijn vest en jas zouden kunnen liggen, Plans de Bertol 2664 m. bij een schuurtje. Ik wilde voor het donker terug zijn, dus had er vaart op. Eenmaal daar lag er niets. Zou het dan toch nog in auto liggen, of zou het weggewaaid zijn? Ik ging maar terug naar de hut, in rap tempo. Ik kwam rond 9 uur terug, net voor het donker werd. Acheraf bleek dat mijn jas en vest inderdaad nog in de auto lagen. Dit was een goede les. Een medewerker van de hut was zo vriendelijk om mij zijn jas te lenen voor één week.

Ik kreeg met veel moeite mijn warme hap door mijn strot omdat ik mijzelf (te) hard gepusht had. Maar ach daar houd ik van. Ik moest het wel naar binnen proppen, anders zou ik morgen veel minder kracht hebben.

De volgende dag was ik weer topfit. We daalden af bij de Cab. de Bertol (3311m.), eerst met de trap daarna over de puin en stronthelling van de hut.. Op handen en voeten, het moest. Respect the mountains was hier ver te zoeken. Vervolgens stonden we kort op de grandioze Glacier du Mont Miné waar we ons inbonden. Kort hierna moet je de rug van de Pointe de Bertol over, hier hangen enkele kettingen. Maximaal tweedegraads, wel veel puin. Aan touw blijven kan handig zijn. Vervolgens bereik je de Glacier de l’Aguille. Een gletsjer met aardig wat grote spleten. Je loopt ook in een boog richting de Aguille de la Tsa. Vooral als je dichter bij de Douves Blanches komt moet je grote spleten omzeilen.

SAM_1192

Aanloop naar de Tsa

Aanloop naar de Tsa

Aan de voet van de berg

Aan de voet van de berg

Top Aguille de la Tsa

Top Aguille de la Tsa

Abseilen vanaf de top

Abseilen vanaf de top

2/3 x Abseilen

2/3 x Abseilen

De berg biedt geweldige mooie passages, gemiddeld derde graads. Je kan kiezen uit een 4e graads variant (rechtsom) en een derdegraads variant. Allebei met geboorde standplaatshaken en haken voor setjes. Cams en slinges kunnen alsnog handig zijn. Het zijn ongeveer 4 touwlengtes. Op de top is een grote abseilstelle ingericht. Halftouw kan hier handig zijn, omdat je dan sneller kan abseilen. Je moet namelijk ongv. 100 meter abseilen. Rond het middaguur kun je weer terug zijn in de hut en eventueel daarna nog een doorsteek maken naar de Schönbielhütte (Dent d’Herens) of zelfs de Cab. de Dent Blanche.

Huisberg van de Cab. de Bertol de Clocher de Bertol

Huisberg van de Cab. de Bertol de Clocher de Bertol

Huisberg beklimmen

Huisberg beklimmen

SAM_1243

Abseilen van de huisberg

Abseilen van de huisberg

Wij beklommen de huisberg, de Clocher de Bertol in de middag. Verschillende routes, de ene beter dan de ander behaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *