Contamine Mazeaud

Contamine Mazeaud – Triangle du Tacul

AD+, 65 graden

oktober 2015

met Rik Hoppenreijs

Voordat we bivak maakten nabij de Tour Ronde om de Rebuffat Gully te klimmen wilden we nog een korte route klimmen om de mooie dag optimaal te benutten.

In de eerste lift stonden we te kwijlen want we kwamen Dani Arnold tegen.De snelste man op de Matterhorn Nordwand. Zie https://www.youtube.com/watch?v=dA7HHvAjHOI

We stonden vervolgens al snel en als eersten onderaan de wand.

col du midi

Col du midi met triangle du tacul

Triangle du Tacul

Triangle du Tacul. Contamine Mazeaud, onze route, loopt in het midden en topt uit in het laatste sneeuwveld naar rechts voor de rotsband.

Triangle du Tacul lower part

Triangle du Tacul onderste gedeelte (een lengte ijs)

Upper part Triangle du Tacul

Bovenste gedeelte van de wand. Goed opletten dat je bij het eerste sneeuwveld doorklimt.

De bergschrund was zeer eenvoudig te passeren. Kort hierna hakte ik wat sneeuw weg om een schroef te plaatsen. Ik klom door en Rik kwam gelijktijdig naar de schroef toe om mij te zekeren door het ijs stuk.

Na het ijsstuk plaatste ik een tibloc en koos ik ervoor om linksom de rotsen in het midden van de route te gaan, omdat daar meer firn leek te liggen van een afstandje. Dit klopte en ik kon heel snel meters maken. Toen ik weer over een rotsbandje klom (~M3) stond ik weer aan de rechterkant waar een standplaats was. Ik plaatste weer een tibloc en klom door. We konden elkaar niet zien of horen dus af en toe stond het touw strak, maar dit was niet zo erg.

Andere touwgroep

Andere touwgroep

Halverwege

Halverwege. Moest iets naar rechts van de wand om wat zekeringen te plaatsen.

Aiguille du Midi

Aiguille du Midi

Rik topt hem bijna uit

Rik topt hem bijna uit

Rik topt

Rik topt

Het onderste gedeelte bevatte ijs van 65 graden de rest van de route was goede firn, maar er stonden nog geen sporen.

Alle standplaatsen waren voorhanden en dit maakte dat ik niet veel materiaal hoefde te plaatsen om de hele wand simultaan te klimmen met gebruik van Tiblocs in de moeilijkere onderste passages.

Al snel stonden we bovenaan de route om te abseilen via het Chere Couloir. Gelukkig werden we voorgelaten en konden we zonder oponthoud abseilen. De stenen kwamen van alle kanten en er vielen zelfs bijlen naar beneden doordat er gekken waren die alles lostrapten op de uitklim van de Triangle du Tacul. Volgende keer klim ik hem ook uit of rappel ik via Mazeaud als er mensen boven klimmen.

We klommen Triangle du Tacul niet uit omdat we nog een lange dag voor de boeg hadden. En uiteindelijk kwamen we door het vele spoorwerk net voor het donker werd bij de bivakplaats aan onder de Tour Ronde.

Happy climbing,

Wout

Klimwinkel

450hPa-Outdoor

450hPa-Outdoor


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *