Modica Noury

Modica Noury – Mont Blanc du Tacul – Chamonix Mont Blanc
TD+ ( WI5+ M5 )
met Rik Hoppenreijs (Hij schreef er ook een stuk over: http://www.rikhoppenreijs.nl/modica-noury.html)
25-10-15

IMG_0081

Het is eind oktober en de condities zijn nog steeds te belabberd op de grote wanden. Maanden heb je er weer voor getraind, maar soms deelt de natuur cadeautjes uit en soms niet. Wat had ik er van gedroomd, een Matterhorn of Grandes Jorasses noordwand, maar soms is het maar beter ook dat de rat niet met zo’n grote kost gevoerd wordt..

P1100211

Modica Noury is het Y-vormige couloir in het midden. De uitklim is de rechterzijde.

Modica Noury - Foto door Rik

Modica Noury – Foto door Rik

We maakten na aankomst in Chamonix bivak op de gletsjer om de volgende dag Modica Noury te klimmen. Op 3500 m. vanuit Nederland bivakkeren bleek al eerder te hoog maar 3300m. was net te doen met de hoofdpijn. Het sneeuwde de hele nacht en dag lichtjes maar toch was het goed genoeg om de route in te stappen.

IMG_0014

IMG_0024

Soms moet het er steiler uitzien dan het is.

In het onderste gedeelte van de route lukte het me maar net de spindrift te overwinnen. Rik riep dat ik een schroef moest opofferen toen ik al meer dan 10 minuten aan het wachten was in de smalle goot en onszelf uit moesten graven maar ik was te nieuwsgierig naar het bovenste gedeelte van de route. Een kort moment van zachtere wind was genoeg om de steilere en smalle geul te klimmen en stand te maken aan de zijkant van het breder wordende couloir.

IMG_0022

Hier al kortere stukken tegen de 85 graden aan gehad.

De beloning na de douche van sneeuw was een paar lengtes ploegen door de sneeuw waar geen spindrift meer te bekennen was. Het kwam uit de naastgelegen gully: Albinoni Gabarrou dus het was een goede inschatting.

IMG_0072

Tak tak tak. Zojuist voorbij een stuk bijna verticaal.

Rik was niet fit merkte ik omdat hij met vertraging simultaan nakwam in mijn sporen. Rappe tijden zouden we niet gaan maken, maar we liepen nog steeds op schema en het was een lekker gevoel dat we de tent op de gletsjer hadden staan.

IMG_0018

Op de standplaats

Ik klom nog een stukje simultaan door maar vroeg toch om stand te maken toen ik de eerste bijna verticale passages voor me om het hoekje zag komen. Ik wachtte even en Rik klom door naar de geboorde standplaats die hij kon bereiken door een paar meter te toolen (zo weinig ijs op het moment). Het ijs was nog steeds niet te genieten om te zekeren want de ijsschroeven had ik gemiddeld 3 keer in de hand voordat ik ze kon afbinden en redelijk vertrouwen. Rik vroeg of ik nog een lengte kon voorklimmen. Steilere met minder steilere passages werden afgewisseld.

IMG_0042

Hier weer wat passages steil.

Rik had nog wel de ballen om de crux voor te klimmen. Ook de crux was van snow ice of te dun goed ijs en Rik besloot na een paar slechte schroeven maar gewoon voor lucht onder de stijgijzers te kiezen en klom toen snel de lengte uit.

IMG_0047

De 90 graden crux

IMG_0086

Ik aan het eind van de crux

Ik klom nog een lengte die M5 was maar het viel wel mee en stond onderaan de tweede crux. Ik maakte de stand zo hoog mogelijk zodat de volgende (stuk verticaal ijs) lengte maar kort was voor Rik.

IMG_0091

Na uren abseilen (snap niet waar de tijd heenging of was het omdat ik voor het eerst een grote beurt moest dumpen in de standplaats?) stonden we nog net in het daglicht bij de tent.

Eindelijk weer mixed klimmen na 6 maanden! Op het begin weer even wennen, maar het blijft de koningsdiscipline van de bergsport! En we hebben weer een mooie route weggetikt met een mooi bivak.

Happy climbing,

Wout

Met dank aan:

Klimwinkel

450hPa-Outdoor


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *