Piz Buin skitour

Piz Buin Skimountaineering tour from Wirl/Galtür (Paznauntal) via Bielerhöhe

Piz Buin, de hoogste berg van Vorarlberg (3312 m.) maar ook bekend van de zonnebrandcrème. In 1938 beklom Franz Greiter, een chemie student, de berg. Tijdens de beklimming liep hij ernstige zonnebrand op. Deze ervaring zag hij als uitdaging om een formule uit te vinden om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Greiter ontwierp de eerste zonbescherming ter wereld, die later bekend werd als Piz Buin.

SAM_3709

piz buin skitour

Wij kozen er voor om s’nachts vanuit het dal te beginnen en niet een van de hutten te gebruiken. Je kan namelijk de Wiesbadener Hütte gebruiken of overnachten op de Bielerhöhe, nabij de Silvrettastausee.

SAM_3712

Wij vertrokken om 5 uur s’nachts om eerst over het 10 kilometerlange langlaufpad het Paznauntal uit te komen en dieper in de backcountry te geraken. Twee uur later hadden we de helft van de afstand, maar pas 400 hoogtemeters geklommen. Echt langlaufen dus!

piz buin skitour

piz buin skitour

Om vervolgens bij de voet van de gletsjer te komen was het nog een lange weg, maar beetje bij beetje kregen we mooier uitzicht te zien. Het werd lichter en de de kleinere bergen maakten plaats voor de grote jongens. De Piz Buin kwam in zicht toen we onderaan de machtige gletsjer stonden. Op de gletsjer zelf passeer je verschillende seracs, om vervolgens op een groot vlak plateau te komen. Hierna skin je nog een uur door tot het Buinlücke, waar je je ski’s achter mag laten, je stijgijzers aan mag doen en je stokken mag omruilen voor een pickel. Naast 2 passages tweedegraads kletteren en een passage firn (50 gr.) is het erg makkelijk.

Om 12 uur stonden we op de top. 7 uur na de start, 21 kilometer verder en 1800 hoogtemeters geklommen.
Het skiën naar beneden was zoals vaker op hoge gletsjers karton skiën, maar toch vonden we wat losse sneeuw op sommige plekken. De weg terug naar Bielerhöhe duurde lang, omdat we het meer weer over moesten steken. Langlaufmodus dus weer aan! Rond half 2 zaten we aan de Apfelstrüdel om ons op te laden voor het langlaufpad naar beneden. Rond 4 uur waren we in het dal. Moe maar voldaan! Heerlijke tocht met een combinatie van alpinisme en skitouren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *