Similaun skitour

Skitour Similaun

De Similaun (3603m.), een prachtige bergtop die mij 3 jaar geleden voor het eerst aankeek. Ik was toen tijdens mijn eerste alpinecursus in het Ötztal. De Similaun was aan de andere kant van de vallei gelegen, maar vanaf de hoge toppen was het uitzicht op de 6na hoogste top van Oostenrijk schitterend. Ik wist dat ik deze machtige berg ooit wilde gaan beklimmen. De Similaun kan vanuit verschillende dalen beklommen worden, maar het plaatsje Vent werd het natuurlijk. Vent is een bergdorpje zoals bergdorpjes moeten zijn. Niets te doen en gericht op bergsport.

Om 2.30 vertrokken we vanuit ons huisje in Wald am Arlberg om om 5 uur in het donker te beginnen vanuit Vent.

SAM_3349

Eerst over een oneindig lang pad.

SAM_3347

We kregen meer en meer te zien omdat de zon op kwam en ons doel was in zicht.
SAM_3356

Later over ijzige hellingen, waar de zon zijn werking ook had gedaan op het dunne sneeuwdek van deze winter. Harscheisen onder de ski’s waren een must. En af en toe moesten de ski’s zelfs uit.

SAM_3370

Aan de ellendig lange traverse leek geen eind te komen. We wonnen nauwelijks hoogte en de hut bleef onzichtbaar. Om 8.00 u kwam de Martin Busch Hütte eindelijk om de hoek gekeken. We lagen prima op schema maar zonder pitstop gingen we verder. Het zou immers nog 5 uur duren voordat we op de top zouden staan. Er volgde een kilometers lang en tamelijk vlak stuk.

SAM_3386

De Similaunhütte kwam in zicht. En we waren bijna aan de voet van de gletsjer. Eindelijk hard stijgen!
Aan het eind van de gletsjer kozen we om de ski’s beneden te laten en via de graat naar boven te klimmen. We voelden ons erg fit en om 12 uur stonden we al op de top.

SAM_3429

Ik had nog een wePowder sticker meegenomen om op het kruis te plakken, maar deze ging er vandoor door de wind! Knuppel!

We daalden snel af voordat we het koud kregen en op de terugweg bij de Martin-Busch Hütte trakteerden we onszelf met wat Oostenrijkse specialiteiten.

SAM_3478


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *