Stüdlgrat

Grossglockner (3798m.) via Stüdlgrat

September 2015 met Wiebe

Een paar jaar geleden klom ik deze route ook al eens. Dit deed me zoeken naar mijn verslag in mijn tochtenboekje en ik vond het wel leuk om deze op mijn site te zetten met oudere foto’s. Ik heb nu alle touwgroepen op de graat ingehaald en de route veel sneller geklommen  maar had er net zo veel plezier in.

Juli 2012:

Deze week beklom ik de Großglockner voor de tweede maal in één week, nu via de Studlgrat. Bij het Lucknerhaus (voorbij Kals am Grossglockner) op 1918 m., werden de auto’s  geparkeerd op een parkeerplaats. Na een korte hike kwamen we aan bij de Lucknerhütte (2241 m.) waar je je rugzak achter kon laten om te laten vervoeren door de materiaallift. Het werd steeds minder groen en na een steile klim dook er na een paar uurtjes wandelen ineens de Stüdlhut op.

SAM_0434

Studlgrat van boven

Er werd mooi weer voorspeld dus het was erg druk dit weekend. We wisten dat we niet de enige zouden zijn op de graat en stonden daarom als één van de eerste op en vertrokken om half 5 s’nachts.

Voor vetrek!

Voor vetrek!

We vertrokken snel, zoals we altijd doen en waren als eerste op de gletsjer, de Teischnitz Kees (3000m.) en bonden ons in. We konden echter de aanloop niet vinden van de graat. Er stonden geen sporen en het was lastig om te navigeren in het donker. We dachten een goede manier gevonden te hebben om op de graat zelf te komen, maar vonden geen kenmerken. We bleken op de goede route te zitten omdat enkele klimmers na ons de GPS track gevolgd hadden.

Ik klim voor in de schemering

Ik klim voor in de schemering

P1070511We bonden in, vooral omdat we niet 100% zeker wisten of we op de route zaten en het nog donker was dus niet wisten wat we tegen zouden komen. Dit was achteraf voor ons nog niet nodig, omdat het allemaal tweedegraads terrein was. Toen we eenmaal op de graat zelf zaten wisten we direct dat we goed zaten. Veel boorhaken! De route was mede daardoor erg makkelijk te vinden. Binnen twee uur vanaf de Studlhutte waren we bij de Frühstücksplatz (3550 m.)

Fruhstuckplatz

Fruhstuckplatz

 

Fruhstuckplatz

Fruhstuckplatz

Als je hier meer dan 3 uur over gedaan had, is dit het punt om om te keren. Anders breng je jezelf alleen maar in grotere problemen. Het wordt vanaf hier technischer klimmen en de lengte van de route brengt je anders in gevaar. Vanaf hier begint het afzekeren, maar wordt ook de behaking super.

Eerste passage na de Fruhstuckplatz

Eerste passage na de Fruhstuckplatz

Versneidung

Versneidung

P1070530

Ik klim de Gladde Platte voor

Ik klim de Gladde Platte voor

SAM_0415

Dreamteam

Dreamteam

Telefoon laten vallen..

Via de normaalweg naar beneden

Na nog geen 4 uur stonden we op de top van de Grossglockner.

Wij drieën hadden maar een touw bij van 30 meter, omdat dit lekker licht was en omdat de gletsjer geen gevaarlijke spleten heeft volgens locale gidsen (al bleek jaren later dat de gletsjer wel degelijk leeft..). Als ik met twee was geweest had een touw van 20 meter ook voldaan.  Een touwlengte van 20 meter biedt meer overzicht en snelheid. Als je je touw langer maakt verlies je elkaar uit het oog en gaat het trager. Maak je touw ook niet korter en langer, want dit kost veel te veel tijd. Houd het op 20 meter. Neem enkele slinges mee en een paar setjes per persoon. Cams en Nuts is echt niet nodig.

De afdaling via de Kleinglockner(3770m.) was druk. De Studlhutte zat blijkbaar vooral vol voor mensen die de normaalroute wilden gaan doen. We kwamen keer op keer mensen tegen met een touw van 50 meter die de hele graat in beslag namen. Je moest over en onder andermans touwen stappen. Er waren maar enkele passages waar je er langs kon en dan lieten ze dit soms ook nog eens niet toe. Dus maak je vooral niet druk en weet dat je dit je kan ophouden.

De truc in dit terrein is gewoon een touwlengte van ongeveer 12 meter. Er staan hier zoveel knikpaaltjes dat je hier genoeg aan hebt. Telkens als je een paaltje tegenkomt wikkel je je touw eromheen als je dit nodig vind. Bij lastigere passages blijft de bovenste wachten en zekert hem met een knikzekering. Het terrein is maximaal 2e graads op de normaalroute dus lopend zekeren voldoet meestal.

Na de Kleinglockner afgedaald te hebben, moesten de ijzers ondergebonden worden om via de Glocknerleitl de Erzog Johan Hütte (oftewel Adlersruhe) 3451m. te bereiken. Het eerste stuk is een steile sneeuwflank, daarna wordt het eenvoudiger. Navigeren is erg makkelijk, er staan ook paaltjes op de gletsjer.

Na bij de Erzog-Johan Hutte een Apfelstrüdl gegeten te hebben daalde we af richting het dal. Weer gingen we aan touw van 10 meter omdat het een klettersteigpassage was en de laatste persoon van de groep de rest afzekerde. Wanneer eenmaal weer op de eenvoudige gletsjer was het genieten naar beneden.

Materiaal:

30 meter touw (3 personen)

1 lange ijsschroef per persoon

2/3 bandslinges pp.

6 setjes in totaal.

prusiks, carabiners

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *