Swiss route – Les Courtes

Swiss route / Voie des Suisses – Les Courtes (3856m.) North Face

800 hoogtemeters voor de wand, D+ (max. 75/80 graden)

met ski afdaling Col des Droites

4.2 toponeige (max. 45 graden)

met Benjamin Blaschke

10 maart 2015

Thin ice after a few meters

Na onze afgebroken poging van Albinoni Gabarrou op de oostzijde van de Mont Blanc du Tacul waren we gebrand op een nieuwe route.

Het werd de Swiss route op de Les Courtes in het Argentiere bassin. Met de ski’s op de rugzak om de lange afdaling naar Chamonix ontspannender te maken.

Volgens de huttenwirt van de Argentiere hut waren de condities niet best, maar dit baseerde hij enkel op de blik vanaf de hut en de stormachtige wind van de voorgaande dagen (blaast de wand leeg).  We besloten maar gewoon te gaan en te kijken in de wand met wat extra ijsschroeven in de tas.

voie des suisses route les courtes

Swiss route les courtes north face

Als de condities slecht waren draaiden we om (daar waren we immers goed in geworden deze winter) en had ik geen enkele route uitgeklommen de afgelopen 4 strakblauwe dagen in Chamonix. Tijd en ju in de benen voor een andere route diezelfde dag zou er niet meer zijn namelijk. Alles of niets dus.

Omelette du fromage

Ommelette du fromage

We waren de enige Swiss route klimmers in de hut. De rest ging voor de Ginat op de Droites, maar deze was niet in conditie volgens klimmers die de wand een dag eerder instapten.

Om 3:00 u s’nachts ging de wekker en propten we wat adventure food naar binnen. Een uurtje later vertrokken we. De sneeuw op de gletsjer was hard waardoor de ski’s geen must waren. Het was ijzig en we hadden geen harscheisen bij dus moesten te voet verder richting de bergschrund. Dit ging goed en de route vinden was erg gemakkelijk.

Waking up at the bergschrund

Waking up at the bergschrund

De randspleet kon makkelijk gepasseerd worden, want hij was in het midden ingestort. Hierna bekeken we even hoe de wand er uit zag, omdat het langzaam lichter aan het worden was. Het zag er allemaal niet perfect maar wel te doen uit, omdat er veel ijs te zien was. De firn was ongebonden en er viel weinig te zekeren omdat het ijs vaak te dun was. Rotspuntjes konden we wel af en toe wel gebruiken.

We klommen in de schemering iets te veel rechts van de crux waardoor we weer terug moesten traverseren. Het was slecht te klimmen want het ijs op de plaatrotsen was maar een centimeter dik en brak ook snel af. Toen we eenmaal weer in de crux gullie zaten ging het weer goed en genoten we weer.

No money but gear

No money but gear

There he is

Swiss route les courtes

Hierna kwam het grote sneeuwveld waar we aan touw bleven omdat het na een lengte al weer ijsklimmen werd. De firn werd hier gelukkig iets beter. Ik klom ongeveer 6 lengtes simultaan door ijs afgewisseld met suikersneeuw, maar af en toe ook firn. Het liep echt als een trein ik voelde me topfit en gefocust. Benjamin kwam zonder vertraging na.

Door af en toe tiblocs te plaatsen bij moeilijkere stukken zekerde ik Benjamin simultaan door de tweede crux (1 lengte maximaal 70-75 graden). De rotsen leenden zich niet goed om te zekeren en het ijs was of te dun of niet aanwezig.

Argentiere glacier

Argentiere glacier

Could place a camalot after 50 meters (without a screw on my harness)

Couldn’t place very much protection in this pitch so I had to traverse to the right side of the gully to place a friend

P1090328

Voie des suisses

We dachten inmiddels dat we er bijna wel waren rond 10 uur. We zagen de zon al opduiken op een rotspuntje boven ons in de wand. We namen een lange pauze om weer op krachten te komen. Ik trok mijn belayjacket aan om tintelingen in de vingers tijdens het klimmen te voorkomen.

Benjamin nam het roer over en klom tot het einde van de wand alles simultaan door. Ook hij klom als een trein. Ik vind het een heerlijk gevoel bij een running belay als je als naklimmer wel door moet klimmen, omdat je de voorklimmer niet op wil houden. De technishe moeilijkheden werden fors minder dus we konden ook lekker doorbeuken!

Ondanks dat het lekker ging en onze kuiten niet verzuurden verkeken we ons toch op de lengte. Het blijft een hele kluif zo’n noordoostwand.

Benjamin leading simul now

Benjamin leading simul now

P1090340Het laatste stuk klommen we via de graat naar de top, vanwaar we het colletje al konden zien waar we de zuidwand in konden skiën. Nog even alles er uit persen en de euforie ging door ons heen.

Les courtes ridge

Les courtes ridge

Says it all

Happy again

Happy dream team

Na wat foto’s daalden we af naar het colletje door af te klimmen. Hier bakten we een uur in de zon zodat de firnsneeuw op de zuidhelling nog iets zachter kon worden en kregen we geen genoeg van het uitzicht over het Mont Blanc massief…

Better than the beach

Better than the beach. Looking down at the col des droites south face from the col de la tour des courtes and our ski descend to Chamonix. (nice view at e.g. Mont Blanc, Aiguille du Midi and Vallee Blanche)

P1090388

Wow effect

Omdat het te steil was om te skien (achteraf kon ik het wel doen maar ik was te bang) maakten we een abseil. Vervolgens trokken we de ski’s aan, een heerlijk moment als je al een uur of 8 afgezien hebt.

Placed a new prusik at the abseil

Placed a new prusik at the abseil

Ik traverseerde eerst een stuk om het sneeuwdek te checken op verschillende exposities in de wand tot onderaan col des droites. Er was een harde ondergrond met 10 cm zachte sneeuw erop, ideaal. Heerlijk firn skien (als je de juiste plek in de wand uitzoekt) normaal gesproken, maar we hadden onze skitoerkanonnen bij waardoor we het rustig aan moesten doen, zeker met die veel te zware rugzakken. Een val zou ook het einde betekenen waarschijnlijk, omdat een Fransoos hier twee weken later overleed. Dit komt vaak niet in de media in Chamonix maar het was een vriend van een vriend.

Skiing down south side col du droites / les courtes

Skiing down south side col des droites / les courtes

P1090451

Les courtes south face ski descend

P1090453

Almost on the Talefre glacier

Grandes Jorasses North Face (conditions seem to be ok on the colton mcintyre)

Grandes Jorasses North Face (conditions seem to be ok on the colton mcintyre)

De afdaling was nog lang (+- 20 km) en genieten! Twee keer moesten we de ski’s uitdoen om een morene op te lopen. We passeerden het Montenvers treinstation omdat we voor de homerun naar Chamonix gingen. Les Mottets was nog open dus we vulden onze lichamen aan met Orangina en chips, om het laatste stuk te skien richting het dal. We moesten nog een aantal keren de ski’s uitdoen omdat er te weinig sneeuw lag op plekken waar de zon tussen de bomen door kon stralen.

Rond 6 uur s’avonds waren we weer terug in het dal. De afdaling had ons bijna net zo lang gekost als de noordoostwand, omdat het echt ver was, maar we namen ook wel de tijd toen we op bekend terrein waren. We hadden de Vallee Blanche en de homerun inmiddels namelijk al 5 maal afgeskied in de laatste paar weken, zelfs in het donker met maar 1 werkend hoofdlampje.

Als je zonder ski’s bent kan je er beter voor kiezen om te overnachten in de refuge Courvercle en via Montenvers naar beneden te gaan. Afklimmen van de Les Courtes via de 45-50 graden slope richting de Argentiere refuge weer terug zou ik niet doen.

Home run to chamonix after vallee blanche

Home run to chamonix after vallee blanche

De klim liep in alle opzichten soepel. Na 6 uur klimmen vanaf de bergschrund stonden we op de top van Les Courtes. Als de wand in conditie is raak je geen rots of ijs aan. Er zijn veel teams die de hele (of een groot gedeelte) van de wand soleren. Bij die condities zit de wand ook vol klimmers. Vandaag waren we gelukkig helemaal alleen, maar moesten we wel van begin tot eind aan het touw.

Materiaal: kleine cams (0.75 max bij goede condities wellicht thuislaten), slinges, ook korte ijsboren (wij hadden er 8, was precies goed maar bij betere condities is de helft ook wel oke), nuts. een enkel touw voldoende (als je niet op ski”s gaat ivm gletsjer spleten), normale gear.

Klimwinkel

Met dank aan klimwinkel.nl / bergsportwinkel.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *